Stellar Blade

Hot
REVIEWED ON PS5  

Η Sony βρήκε την Bayonetta της.

Η Sony βρήκε την Bayonetta της.

Η Sony βρήκε την Bayonetta της.

Το 2024 αποτελεί μία χρονιά, όπου η Sony δεν έχει νέες κυκλοφορίες από τις βασικές εταιρίες ανάπτυξης, πέρα από ορισμένα remasters και PC ports. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι είχε μεριμνήσει ώστε να μην μείνει κενό το library των PlayStation Studios καθώς έχουμε ήδη δει μερικά projects, τα οποία αποτελούν αποκλειστικότητες του PS5, αλλά ο Ιαπωνικός κολοσσός λειτουργεί μόνος publisher. Από αυτά ιδιαίτερα επιτυχημένο είναι το online Shooter, Helldivers 2, το οποίο συνεχίζει δυναμικά μήνες μετά την κυκλοφορία του, ενώ το σχετικά τίμιο Action RPG, Rise of the Ronin, θα ξεχαστεί μάλλον σύντομα.

Από τις συγκεκριμένες κυκλοφορίες η τρίτη ήταν ίσως και η πιο αναμενόμενη. Το Stellar Blade ανακοινώθηκε αρχικά ως Project Eve το 2019, από την εντελώς άγνωστη Κορεάτικη εταιρεία ανάπτυξης Shift Up, η οποία είχε στο ενεργητικό της μόνο ένα mobile game. Στα επόμενα χρόνια το εν λόγω project κατάφερε να μαζέψει αρκετό hype, λόγω των όμορφων γραφικών του και του καλοφτιαγμένου gameplay του, αλλά και μερικές αντιδράσεις, καθώς η πρωταγωνίστρια φαίνεται ότι παραήταν όμορφη… για κάποιους. Μετά από ορισμένες αναβολές το Stellar Blade ήρθε στα χέρια μας τον Απρίλιο του 2024, αποκλειστικά για το PS5.

stellar blade 1

Ένα ακόμα δυστοπικό μέλλον για την ανθρωπότητα
Το Stellar Blade διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον όπου η ανθρωπότητα έχει χάσει τον πόλεμο ενάντια στα εχθρικά πλάσματα Naytiba και συνεπώς έχει εγκαταλείψει την Γη και έχει εγκατασταθεί στο Colony. Από εκεί η πρωταγωνίστρια EVE στέλνεται στην Γη με σκοπό να αντιμετωπίσει τα Naytibas και να ξανακάνει τον πλανήτη βιώσιμο. Το σενάριο είναι σχετικά προβλέψιμο, πέρα ίσως από ένα plot twist και δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Οι χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένης και της EVE επίσης είναι αρκετά απλοί με την ίδια να είναι σχεδόν πάντα αφοσιωμένη στον σκοπό της, χωρίς κάποιο ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά το σενάριο κάνει την δουλειά του, δηλαδή να συνοδέψει το gameplay και δεν το βαρεθήκαμε ιδιαίτερα στις 20 ώρες που χρειαστήκαμε για να το ολοκληρώσουμε.

Η νέα φίλη της Bayonetta και της 2B
Στο gameplay ελέγχετε την EVE από third-person οπτική και στο μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου θα αντιμετωπίζετε εχθρούς. Η δομή του gameplay θυμίζει αρκετά τα Bayonetta και το Nier Automata, αλλά το Stellar Blade καταφέρνει απλώς να εμπνευστεί από άλλα games και να κάνει κάτι δικό του. Βασικό όπλο είναι το σπαθί σας, με το οποίο αρχικά κάνετε απλές ή και δυνατές επιθέσεις σε όποιους συνδυασμούς προτιμάτε. Όσο προχωράτε θα ξεκλειδώσετε και τα beta skills, τα οποία φορτώνουν σταδιακά με κάθε επιτυχημένο χτύπημα που κάνετε σε εχθρούς και συνολικά θα αποκτήσετε 4. Παρότι το σύστημα μάχης θυμίζει αρκετά κάποια παλιότερα hack n slash, υπάρχουν και αρκετές πινελιές soulslike. Αυτό σημαίνει ότι το κουμπί για block αν το πατάτε τις σωστές στιγμές, κλάσματα δευτερολέπτου πριν την κάθε επίθεση, γίνεται perfect parry και το dodge αντίστοιχα perfect dodge. Τα perfect parry και perfect dodge αποτελούν βασικό κομμάτι τις κάθε μάχης και είναι κρίσιμα για την πορεία της, καθώς μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεστε ένα χτύπημα πριν τον θάνατο, αλλά επειδή τα αποκρούσατε όλα, να βγάλετε με επιτυχία την μάχη.

Ένας άρτιος συνδυασμός Hack n Slash με Soulslike
Επιπλέον δεν πρέπει μόνο να εξασκήσετε το timing των αποκρούσεών σας, αλλά και να αποκρούετε επιτυχημένα πολλές απανωτές επιθέσεις. Ευτυχώς πριν από κάθε επίθεση υπάρχουν ειδοποιήσεις που ουσιαστικά σας δείχνει αν μπορείτε απλά να την αποκρούσετε ή αν είναι τόσο δυνατή που πρέπει να την αποφύγετε. Αν κάνετε πολλές συνεχόμενες αποκρούσεις ή αποφυγές, ξεκλειδώνετε και το Retribution, που είναι ουσιαστικά μία δωρεάν δυνατή επίθεση που μπορεί να σκοτώσει με την μία έναν απλό εχθρό ή να κάνει σημαντική ζημιά στα bosses. Σχεδόν σε όλη την περιπέτειά σας θα έχετε μαζί σας ένα drone, μέσω του οποίου σας μιλάνε οι NPCs, όμως από ένα σημείο και μετά θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και ως πιστόλι.

Οι απλοί εχθροί έχουν αρκετή ποικιλία, μεγέθη και επιθέσεις. Οι περισσότεροι έρχονται πάνω σας για melee επιθέσεις, ενώ άλλοι κάνουν επιθέσεις από μακριά ή σας πυροβολούν. Με εξαίρεση έναν ορισμένο τύπο εχθρών που θα συναντήσετε μετά την μέση, οι περισσότεροι είναι σχετικά εύκολοι και μπορείτε πολύ εύκολα να μάθετε τα μοτίβα των επιθέσεών τους και να τους αντιμετωπίζετε χωρίς να χάσετε καθόλου hp. Καθώς οι περισσότεροι εχθροί βρίσκονται διάσπαρτοι, αν πάτε κρυφά από πίσω τους ή βρεθείτε σε ύψωμα από πάνω τους, έχετε την δυνατότητα να τους κάνετε stealth kill ή assault, όπως ονομάζεται πράγμα που εξουδετερώνει οποιονδήποτε απλό εχθρό με ένα χτύπημα.

stellar blade 2

Σε κάθε κόσμο που θα βρεθείτε υπάρχουν διάσπαρτα camps, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τα checkpoints σας. Μόλις βρεθείτε σε ένα camp και το ενεργοποιήσετε, τότε έχετε πρόσβαση στα menus για να αναβαθμίσετε τα skills και τον εξοπλισμό σας, το damage των επιθέσεών σας ή και να αγοράσετε ορισμένα consumables, όπως buffs. Επιπλέον μπορείτε να κάνετε και rest, όπου η EVE κάθεται στην καρέκλα και σε κάποιες περιπτώσεις μιλάει με τους NPCs. Τα camps λειτουργούν όπως τα bonfires στα soulslike, δηλαδή, μόλις κάνετε rest, αναπληρώνετε όλο το hp και τα heals σας, αλλά κάνουν respawn και όλοι γύρω εχθροί (εκτός από τα bosses).
Επιπλέον μπορείτε να κάνετε και fast travel από το ένα camp στο άλλο, εφόσον τα έχετε ενεργοποιήσει. Σε δύο σημεία το παιχνίδι γίνεται σχεδόν open world, καθώς βρίσκεστε σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, χωρίς ένα γραμμικό μονοπάτι. Στα συγκεκριμένα σημεία έχετε αρκετά διαθέσιμα sidequests, τα οποίο είναι τα κλασσικά, βαρετά fetch quests, όπου σας ζητείται να πάτε από το ένα σημείο στο άλλο, να βρείτε κάνει ή να μιλήσετε σε κάποιο και να γυρίσετε πάλι πίσω. Να σημειώσουμε εδώ ότι πολλές φορές θα σας ζητηθεί να βρείτε κωδικούς για να ανοίξετε ορισμένες πόρτες, οι οποίοι για κάποιο λόγο έχουν Ελληνικά γράμματα.

stellar blade 3

Μεγαλύτερη πρόκληση στο Stellar Blade, με διαφορά κιόλας, αποτελούν τα bosses, τα οποία είναι μπόλικα, διαφορετικά το ένα από το άλλο και εκεί είναι που πραγματικά τεστάρετε τις ικανότητές σας. Το hp τους φυσικά είναι πενταπλάσια από το δικό σας, τα χτυπήματά σας το αφαιρούν λίγο-λίγο, ενώ με 4-5 δικά τους χτυπήματα έχετε πέσει. Τα μοτίβα των επιθέσεών τους είναι περισσότερα από των απλών εχθρών και θα πρέπει να μάθετε όλες τις επιθέσεις του κάθε boss, ποια να αποκρούετε, ποια να αποφεύγετε και με ποια σειρά, για να το αντιμετωπίσετε. Το θετικό (ή αρνητικό για κάποιους) είναι ότι τα bosses δεν επαναλαμβάνονται και δεν έχει κάποιο ίδιες επιθέσεις με άλλο, οπότε κάθε ένα αποτελεί και μία νέα πρόκληση. Κάθε boss fight πιθανότατα θα σας πάρει μερικές προσπάθειες για να το βγάλετε, όμως ευτυχώς πάντα υπάρχει camp και checkpoint λίγο πριν τις μάχες μαζί τους, οπότε κάθε ήττα δεν θα σας κοστίσει ιδιαίτερα.

Μεγαλύτερη και πιο ευχάριστη έκπληξη στο gameplay αποτέλεσαν ορισμένα σημεία όπου βαρεθήκαμε σε κάποιους υπόγειους κλειστούς χώρους στους οποίους το σπαθί της EVE δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Σε αυτά τα σημεία το παιχνίδι απέκτησε μερικές Survival Horror πινελιές, καθώς η μοναδική επιλογή μας ήταν να πυροβολούμε τους εχθρούς. Παρόλα αυτά στα συγκεκριμένα σημεία οι εχθροί πεθαίνουν με λιγότερες σφαίρες από ότι στο υπόλοιπο παιχνίδι ενώ βρίσκεται και πολύ πιο συχνά σφαίρες, οπότε η δυσκολία δεν ανεβαίνει ιδιαίτερα.

stellar blade 4

Πολύ όμορφο… σε όλους τους τομείς
Στον τομέα των γραφικών το Stellar Blade αποτελεί μία από τις καλύτερες και μάλλον τελευταίες χρήσης της Unreal Engine 4. Το παιχνίδι είναι αρκετά όμορφο ειδικά στους κλειστούς χώρους με αρκετή λεπτομέρεια στα φουτουριστικά-εγκαταλελειμμένα περιβάλλοντα που θα βρεθείτε. Στους εξωτερικούς χώρους επίσης δεν είναι άσχημο, αλλά στα δύο πιο ανοιχτά και μεγάλα σημεία του κόσμου του δείχνει λίγο άδειο. Εντυπωσιακά είναι και ορισμένα set-pieces όπου πρέπει για παράδειγμα να ξεφύγετε από ένα κτήριο που καταστρέφεται, και όλα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων επίσης είναι πολύ προσεγμένος, ειδικά της EVE, όπου έχει μεγάλη λεπτομέρεια στο πρόσωπο στα μαλλιά και… στο σώμα της.

Να σημειώσουμε φυσικά ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό του σώματός της, όμως οι περισσότερες αμφιέσεις της είναι περισσότερο κολακευτικές, παρά αποκαλυπτικές. Οι απλοί εχθροί, παρότι έχουν πρωτότυπους σχεδιασμούς δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η περισσότερη έμφαση έχει δοθεί στα bosses, τα οποία είναι πολύ προσεγμένα στον σχεδιασμό τους και παρά τον αριθμό τους, το κάθε ένα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Συνοπτικά το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα αφήσει κάποιον ανικανοποίητο, αλλά δεν είναι το εντυπωσιακότερο που έχουμε συναντήσει ως τώρα. Το Stellar Blade διαθέτει, πέρα από τα Quality και Performance modes, το Balanced mode, το οποίο αποτελεί το ενδιάμεσο των δύο προηγούμενων, με έμφαση στα υψηλά fps, αλλά και στην υψηλή ανάλυση. Και τα 3 modes τρέχουν απροβλημάτιστα, χωρίς frame drops ή bugs, πράγμα που δυστυχώς έχει αρχίσει να σπανίζει στην εποχή μας.

Εξαιρετική μουσική
Ο ηχητικός τομέας του Stellar Blade είναι επίσης αρκετά προσεγμένος με όλα τα ηχητικά εφέ να είναι παραπάνω από ικανοποιητικά. Highlight αποτελεί ο μεταλλικός ήχος που ακούγεται από το χειριστήριο, όταν κάνουμε επιτυχημένα μία απόκρουση επίθεσης και σε όλη την διάρκεια δεν τον βαρεθήκαμε. Μικρό παράπονο έχουμε από τα ουρλιαχτά της EVE, τα οποία ναι μεν δίνουν περισσότερη ένταση στην κάθε μάχη, αλλά από ένα σημείο και μετά γίνονται λίγο επαναλαμβανόμενα. Το soundtrack είναι εξαιρετικό με μουσικές που ακούγονται συνήθως από Ιαπωνικές κυκλοφορίες και θέτει αμέσως την ατμόσφαιρα ότι δεν παίζουμε κάτι που φτιάχτηκε στην Δύση. Τα τραγούδια μπορεί να είναι από χαλαρά όταν απλώς εξερευνάμε μέχρι μεγάλης έντασης κατά την διάρκεια των boss fights και γενικώς αποτελούν μουσική που δεν βαρεθήκαμε μέχρι το τέλος. Στο Αγγλικό voice acting έχουμε την Rebecca Hanssen (Baldur’s Gate III, Dragon’s Dogma 2) στον ρόλο της EVE, η οποία κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά η Βρετανική προφορά της μοιάζει λίγο ξένη με τον σχεδιασμό της πρωταγωνίστριας και το όλο σκηνικό.

stellar blade 5

Αξίζει για όσους ξέρουν τι ψάχνουν
Το Stellar Blade είναι ένας καλοφτιαγμένος, διασκεδαστικός και απαιτητικός (ως ένα σημείο) Action Adventure τίτλος. Παρότι δεν πρωτοπορεί ιδιαίτερα κάπου και η ιστορία του είναι σχετικά προβλέψιμη, ότι κάνει το κάνει καλά και του αξίζει η σφραγίδα των PlayStation Studios. Το gameplay του είναι εθιστικό με αρκετή ποικιλία, ενώ γραφικά του πάνω από τον μέσο όρο. Το αν θα είναι απλά ένα πείραμα που θα ξεχαστεί ή όχι από την Sony θα το μάθουμε μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά σίγουρα του αξίζει να είναι και η αρχή μίας νέας σειράς. Η Shift Up, μία εντελώς άγνωστη ως τώρα και φαινομενικά άπειρη εταιρεία ανάπτυξης, κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο project, δείχνοντάς τις ικανότητες και το ταλέντο που έχει στο δυναμικό της και θα παρακολουθήσουμε το μέλλον της με ενδιαφέρον (εξαγορά από Sony;). Αν σας αρέσουν τα γραμμικά 20ωρα single-player games (με λίγη παραπάνω πρόκληση από το συνηθισμένο), τότε το Stellar Blade είναι για εσάς.

Θετικά:
- Εθιστικό, πλούσιο και απαιτητικό σύστημα μάχης
- Ποικιλία στους εχθρούς και ειδικά στα bosses
- Πολύ όμορφα γραφικά και σχεδιασμός χαρακτήρων και πλασμάτων
- Εξαιρετικό soundtrack

Αρνητικά:
- Προβλέψιμο σενάριο και σχεδόν αδιάφοροι χαρακτήρες
- Βαρετά και ευτυχώς προαιρετικά sidequests που τα έχουμε ξαναδεί αμέτρητες φορές

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Η νέα ηρωίδα της Sony εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες και την ομορφιά της

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Το Stellar Blade περιείχε γκράφιτι που παρέπεμπε σε ρατσισμό

Το Day 1 patch του Stellar Blade θα αφαιρέσει γκράφιτι που παρέπεμπε σε ρατσισμό. Συγκεκριμένα στο Stellar Blade υπάρχει ένα shop, το οποίο ονομάζεται R Shop το οποίο ανήκει στην NPC Roxanne. Δίπλα α...
Posted (25 Apr 2024)

Ο game director του Stellar Blade συμβουλεύει τους παίκτες να φοράνε ρούχα στην Eve

Οι συμβουλές του Hyang-Tae Kim (game director του Stellar Blade) Ο game director του Stellar Blade συμβούλεψε τους παίκτες να ντύνουν την Eve με κανονικά ρούχα, αφού αποκάλυψε ότι το «Skin Suit» θα τι...
Posted (14 Apr 2024)

Stellar Blade

[Αρχική δημοσίευση: 14/9/22] Η εταιρεία ανάπτυξης ShiftUp Corporation παρουσίασε το story trailer του Stellar Blade (παλιότερα γνωστό ως Project Eve). Το τρέιλερ αποκαλύπτει την ιστορία. Ο τίτλος του...
Posted (26 Mar 2024)

Stellar Blade gameplay video

Η Sony παρουσίασε στο νέο State of Play το πρώτο gameplay video του Stellar Blade. Το βίντεο μας δείχνει την Eve, μία πανέμορφη ηρωίδα σε έναν sci-fi Cyberpunk κόσμο. Βρίσκεστε στον πλανήτη Zion, ό...
Posted (31 Jan 2024)

Το Project Eve θα ονομαστεί Stellar Blade

Η εταιρεία ανάπτυξης ShiftUp Corporation ανακοίνωσε ότι το μέχρι πρότινος Action της Project Eve θα ονομαστεί Stellar Blade. Όταν σε ένα παιχνίδι υπάρχει η λέξη "Project" τότε ακολουθεί κάποια στιγμ...
Posted (14 Sep 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 apovag (Level 14) 08/05/2024 15:39
Οκ εντυπωσιακή η κοπελιά δε λεω και σιγουρα τραβαει βλεμματα, αλλά από gameplay δεν βλέπω να εχει κατι το πρωτοτυπο.
Ωραίο review πάντως. 8)
#2 pavtso (Level 11) 15/05/2024 10:43
Φαίνεται αρκετά καλό!!!
Score 8
7.83 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Shift Up
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/04/24
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification